In acest an congresul ESE a fost organizat in Lisabona, Portulagia dupa ce ultima editie de acum doi ani a fost la Roma iar viitoarea va fi la Barcelona in 2015.
In ziua a doua a congresului tema care mi-a atras atentia a fost cea a resorbtiilor deosebit de profesionist prezentate si tratate de profesoriii Haapasalo (Goteborg) si Lambrechts (Leuven).
Resorbtiile reprezinta o patologie frecvent intalnita de catre endodonti. Profesorul Markus Haapasalo de la universitatea din Goteborg a trecut in revista cauzele aparitiei resorbtiilor interne si externe si a prezentat cateva cazuri de resorbtuii externe situate apical su sub nivelul crestei alveolare rezolvate prin ridicare de lambouri si realizare de obturatii cu MTA, Cimenturi de bioceramica si biodentina. Se stie ca MTA-ul are multe dezavantaje, cel mai usor de remarcat este faptul trebuie mixat si ca are marimea particulelor de pulbere mare neputand fi aplicat in seringa cu aplicator subtire. Problema s-a rezolvat odata cu aparitia EndoSequence Root Repair Material (RRM) (Brasseler USA) care vine direct mixat in seringa, usor de aplicat , foarte radiopac, hidrofilic si mult mai ieftin decat MTA-ul. Materialele bioceramice vor incepe probabil sa castige teren din cauza proprietatilor net superioare fata de matarialele clasice dar si datorita costului scazut. Mai mult, in studii pe animale cu reactii periapicale induse, rata de reparatie a fost cu 20% mai mare in cazul bioceramicelor decat in cazul MTA-ului. Acestea sunt si ideile transmise de Prof Syngcuk Kim in cadrul simpozionul de microchirurgie periapicala care recomanda bioceramica pentru inchiderea perforatiilor, realizarea obturatiilor retrograde sau a reparatiilor resorbtiilor interne sau externe
Tot despre resorbtii a vorbit si profesorul Lambrechts de la KU Leuven (BE) care are preocupari majore in histologia si tratamentul resorbtiilor.
Profesorul Wesselink (ACTA) a incercat sa analizeze argumentele pro si contra pentru a retrata un dinte necorespunzator obturat endodontic, cu leziuni periapicale insa fara simptomatologie. Parerile sunt mereu impartite referitor la aceste cazuri. Cei care sunt PRO ar afirma ca oricand leziunea se poate acutiza, ar putea afecta starea de sanatate, afecta rezistenta. Din pacate pentru aceste argumente nu exista date stiintifice doar simple observatii, subiective in funtie de individ si de medic. Daca accepatm date publicate ca 20-50% dintre pacienti prezinta dureri posttratament endodontic iar 5% dintre acestea sunt severe (Genet JM 1986) si ca dupa instrumentarea canalelor apar fisuri ( in 1,3% dintre cazuri la preparare manuala si la 19% dintre cazurile preparare rotativ) atunci am inclina sprea a nu recomanda retratamentul cazurilor asimptomatice.
Sanatatea este insa greu de contabilizat. Peste toate aceste motive se suprapune si dorinta si argumentele pacientului care nu pot fi deloc trecute cu vederea, acesta fiind un factor de decizie. Este interesant de analizat un concept extrem de cunoscut in lumea endodontica potrivit caruia endodontia are ca scop prevenirea sau eliminarea parodontitei apicale. Cat de riguroasa este insa identificarea afectiunilor periapicale atat timp cat de aproape 100 de ani am folosit radiografii 2D despre care imaginile CBCT ne arata acum atat de clar ca am fost pe o pista falsa departe de realitate ( cu 20-30 de procente chiar).
Regula bunului simt pare sa primeze si in acest caz. Wesselink indica retratarea dintilor asimtomatici doar in masura in care la acel dinte se intentioneaza si alte tratamente, adica se intervine pe el, nu in alte cazuri.