Al 16-lea Congres al Societatii Europene de Endodontie (ESE) Lisabona, Portugalia. Episodul 1: CBCT

In acest an congresul ESE a fost organizat in Lisabona, Portulagia dupa ce ultima editie de acum doi ani a fost la Roma iar viitoarea va fi la Barcelona. Am putea crede ca este o latinizare a endodontiei; se prea poate avand in vedere numarul mare de somitati din Italia si America Latina.

IMG_0617
Ca la majoritatea congreselor ziua premergatoare a fost dedicata cursurilor precongress:

  • The extracellular matrix of biofilms, why is it so important?
  • Cone Beam Computed Tomography in Endodontics
  • Conventional and surgical retreatment: decision making and new ultrasonic instruments
  • How to perform root canal shaping in continuous rotation with a single file? The One Shape concept

Am ales sa particip la cursul de CBCT care a inceput cu un scurt intro sustinut de Shanon Patel (UK) si a continuat cu prezentarea lui José Manuel Sacramento. Acesta a facut in inceputul prezentarii cateva consideratii generala referitoare la CBCT mentionand riscul la malignitate datorat radiografiilor dentare, 1 la 100.000-350.000 si doza de radiatie pentru o scanare CBCT cu FOV mic recomandat in endodontie 19microSv. Cazurile prezentate s-au axat pe evaluarea imagistica CBCT a resorbiei radiculare masive consecutiva tratamentelor ortodontice cu aparate fixe. Urmatoarea prezentare a apartinut lui Shanon Patel () care aplica un protocol imagistic indraznet, care a scindat sala in doua tabere: realizeza de scanari CBCT preoperator pentru toti dintii cu exceptia frontalilor superior si caninilor inferiori. Argumentul adus de acesta celor care sustineau ca acest protocol expune pacientul la o doza prea mare de radiatii a fost un calcul elocvent: pentru 3 radiografii periapicale si una ocluzala necesare pentru detectia fracturilor, se cumuleaza o doza de 11microSv, in timp ce un protocol imagistic cu o radiografie periapicala si o scanare CBCT cu FOV mic cu jumatate de rotatie cumuleaza in total 15,5 microSv. Cazuistica prezentata inludea un numar mare de cazuri de molari inferiori cu prezenta canalului mediu pe radacina meziala. Referitor la investigarea fracturilor radiculare.

IMG_0530

Urmatorul vobitor a fost urmasul profesorului Wesselink, Hagay Semesh, seful catedrei de endodontie al Facultatii de Stomatologie din Amsterdam (ACTA) care si-a axat prezentarea pe analiza scorului periapical ( PAI) introdus in anii 70 de Dag Ostravik si validat la acea vreme pentru incisivi centrali superiori dar care in prezent este folosit pentru a evalua reactiile periapicale la toate tipurile de dinti. Semesh propune adoptarea unui scor similar insa bazat pe imagistica CBCT care este mai elocvent si mai apropiat de realitate sustinand ca PAI bazat pe imagistica 2D nu ar mai trebui folosit de endodonti. Paul Lambrects, seful catedrei de endodontie de la KU Leuven (Belgia) a avut o prezentare in stilul sau specific foarte alert cu multe cazuri extrem de interesante pozitionanadu-se pe o pozitie selectiva in ceea ce priveste scanarea CBCT a cazurilor. Lambrects a insistat pe cautarea efectelor farcturii vizibile pe imaginile CBCT, si nu a fracturii in sine.
Prima zi a congresului a adus in cele 3 Sali de prezenatri in paralel mult peste o mie de participanti majoritatea tineri. Ne-am intalnit si colegii romani din celelalte orase astfel incat in poza de grup am fost peste douazeci. Un scurt lant de prezentari CBCT si in prima zi. Dr. Shanon Patel a prezentat diferenta intre radiografiile 2D periapicale si CBCT in ceea ce priveste specificitatea ( 1 la 1) si senzitivitatea (0,35 la 1). Astfel se explica de ce rata de depistare a patologiei periapicale este cu 11-39% mai mare folosint imagini CBCT decate radiografii. Paula Silva gaseste o rata chiar de 44% mai mare pe studii realizate la caini. Putem fi siguri ca orice rata de succes a tratamentelor endodontice analiata cu radiografii 2D va scadea cu 20-30 de procente daca analiza se face prin scanare CBCT. Acest lucru este confirmat si intr-un studiu a lui Liang si MK Wu din 2012 in care sucecsul raportat prin analiza radiologica este de 51% dar scade la 38% prin evaluare CBCT. Ne intrem ataunci cate relevanta au studiile pe care noi le luam ca referinta din revistele ISI de specialitate?

O alta problema care se ridica este de ce apar reactii periapicale dupa tratamete endodontice la dinti vitali per primam (0,8% rata de esec evaluata cu radiografii si 1.3% la evaluare CBCT). Logica ar spune ca facem contaminare in tipul realizarii tratamentului. Dezinfecatrea conurilor de GP, schimbarea manusilor cu care adunam folia de diga sa realizam radiografia, dezinfecatrea dintelui in lucru dupa aplicarea foliei si multe altele ar putea rezolva aceste probleme.
Dr Sashi Nallapati (Kingston, Jamaica  ) indica alegerea rezolutiei scanarilor CBCT in functie de stucturile anatomice de identificat, astfel, pentru a detecta o structura de 0,2mm va trebui aleasa o marime a voxelului dubla, adica de 0,4 mm. UN studiu realizat de Flares Barto indica ca rata de detectie creste de la 60% pentru un vozel size de 0,2 mmm la 93% pentru un voxel size de 0,125 mm. Artefectele sunt des prezente pe imagistica CBCT si aceasta problema va mai persista probabil multa vreme, singura cale de a face diferenta intre artefact si o structura anatomica reala fiind posibilitatea de a identifica aria pe sectiuni din toate cele 3 planuri. Sashi Nallapati a prezentat cateva cazuri de tratamente endodontice la densinvaginatus.
un scurt film despre ESE Lisabona si echipa din Cluj

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.